soobras@eunet.rs
(+381) 011 2763 040

Летопис

ШООО „Браћа Стаменковић“ за школску 2022/23.г.

Обилазак пунктова наше школе

Андрагошки асистент наше школе Милана Миловић обишла је током септембра месеца пунктове наше школе заједно са учитељима и наставницима. Посећени су Орловско насеље, Миријевско брдо, Јабучки рит, Босутска улица на Звездари и Рева у Крњачи. Полазници су кроз разговор мотивисани на редовно похађање наставе у школи и на пунктовима и указано им је на важност и значај образовања у животу.

slika

21.10.2022. петак - Фест кидс

slika

Група ученика са пунктова из ОШ „Јован Цвијић“ и Орловског насеља са учитељицама Милицом Божовић, Тањом Јовановић и библиотекарком Браниславом Максић и наставницом српског језика Сташом Тошић посетила је МТС дворану и одгледала анимирани филм „Кашеј крадљивац невести“. То је био 18. Фест кидс који је наша школа посетила.

27.10.2022.четвртак- Посета Сајму књига

slika

Група наставника и библиотекар школе Бранислава Максић посетила је 65.београдски сајам књига „ Повратак написаних“ и упознала се са актуелном понудом наших , али и страних издавача стручне литературе и белетристике.

18. 11. 2022. петак – Посета Центру за културу Гроцка

slika

Ученици са пункта у ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој посетили су Центар за културу Гроцке са својом учитељицом Славицом Влаисављевић.

slika

9.12.петак 2022. - Манифестација „Снежна чаролија“

slika

Ученици са пункта у ОШ „Јован Цвијић“ учествовали су на манифестацији „Снежна чаролија“ у организацији Прихватилишта за децу. Ученици су са учитељицом Милицом Божовић правили новогодишње честитке, маске и украсе који су послати на конкурс.

slika
slika

21.12.2022-23.12.2022. среда,четвртак и петак - Семинар „Интегрални програм обуке за остваривање Функционалног основног образовања одраслих- модул 1“

Део наставника наше школе, и део настаавника ШООО“Ђуро Салај“ перисуствовали су заједно тродневном семинару који је организован у просторијама школе. Семинар је у склопу обуке за остваривање функционалног основног образовања одраслих тј. програма „Друга шанса“ који школе овог типа спроводе са одраслим полазницима.

slika
slika

23.2.2023. четвртак - Прослава рођендана прихватилишта за децу Београда

slika

Стручни сарадници наше школе Милана Миловић андрагошки асистент и Бранислава Максић библиотекар, као и Милица Божовић учитељица присуствовали су представи која је уприличена поводом обележавања 65-ог рођендана Прихватилишта за децу Београда. Прослава је оджана у УК „Вук“ а у богатом културно уметничком програму учествовали су и неки од ученика наше школе који бораве у прихватилишту. Сарадња ШООО „Браћа Стаменковић“ и Прихватилишта за децу Београда постоји већ дуги низ година и надамо се да ће се и убудуће наставити.

slika
slika
slika
slika

21.3.2023.уторак – Предавање активиста Црвеног крста о првој помоћи

slika

Активисти Црвеног крста Палилуле одржали су радионицу о пружању прве помоћи за ученике стаеијих разреда школе на Славији.

Ово је наставак дугогодишње успешне сарадње коју наша школа има са Црвеним крстом а која је последњих година била у слабијем обиму услед пандемије корона вируса.

slika

24. и 25.3.2023. петак и субота- Пробни завршни испит

Ученици наше школе полагали су Пробни завршни испит из математике у петак, а из српског језика и Комбинованог теста у суботу. Испит се одржавао у школи на Славији и на пункту у Орловском насељу.

Програм основних школа Друга шанса
Mатематика 7 19
Српски језик 8,50 16
Комбиновани тест 10,60 18

11. 5. 2023. четвртак - Посета осмака наше школе Средњој занатској школи

slika

Психолог наше школе Татјана Радовић, андрагошки асистент Милана Миловић и посетили су заједно са заинтересованим ученицима Средњу занатску школу. Ученици су се обавестили о могућностима за даље школовање у овој установи.

slika
slika
slika

21, 22. и 23. 6. 2023. среда, четвртак, петак – Завршни испит

Ученици осмих разреда наше школе полагали су Завршни испит. Испит се ове године сва три дана одржао у просторијама Железничке техничке школе.

Школу је након Завршног испита у јуну завршило 46 осмака, њих 37 по програму редовних основних школа и 9 по програму ФООО.

Њихова постигнућа на ЗИ на нивоу школе су следећа:

Предмет Бодови с коефицијентом
Српски језик 9.11
Математика 8.35
Комбиновани тест 9.21

Постигнућа Друге шансе:

Предмет Бодови с коефицијентом
на јединственом тесту
за све предмете
Српски језик 23.44
Математика
Комбиновани тест

16, 17 и 18. август 2023. – среда, четвртак и петак – Завршни испит августовски рок

На завршном испиту у августовском испитном року који се одржао у ОШ „Иван Горан Ковачић“ на српски језик изашла су два кандидата, математику је полагао један ученик, а комбиновани тест је полагало двоје ученика. Од 10 пријављена кандидата за полагање по програму Друге шансе у августовском испитном року на полагање су изашла 2 ученика.

ПРОЈЕКАТ „Српски лако – може свако“

1. 9. 2022 – 29. 2. 2024.

Почетком 2022. године наша школа је учествовала на конкурсу Националне агенције Фондације Темпус за финансирање од стране Еразмус + организације са пројектом „Српски лако – може свако“. Пројекат је одобрен и већ са почетком школске 2022/2023. смо кренули у његову реализацију.

Циљеви пројекта су: • Побољшање стручних компетенција наставника у погледу излагања градива у оквиру својих предмета тако да он буде прилагођен постојећем нивоу познавања српског језика полазника. • Осмишљавање садржаја и реализовање додатне језичке обуке из српског језика за ученике и полазнике школе којима он није матерњи језик. • Дисеминација усвојених знања и искустава са мобилности колегама из других школа и институција, који имају искуства у раду са сличном популацијом као што су наши полазници.

С обзиром на чињеницу да смо већ унапред имали партнерску организацију Људску универзу – Завод за изображевање одраслих ин младине Лендава, са њима смо договорили мобилност од 10. до 14. октобра 2022. како бисмо се упознали са њиховим начином рада.

Људска универза пружа могућност формалног и неформалног образовања одраслих кроз низ програма који се реализују у оквиру установе - основно образовање за одрасле (за које немају полазнике од 2007. године), средње стручно образовање (смерови - трговац и администратор), средњошколско образовање - смер васпитач у предшколској установи, стручно-техничко образовање - смер економски техничар, као и неколико курсева стручног оспособљавања за виљушкаре, керамичаре, геронтодомаћице и курсеве који се организују у договору са компанијама за стручно усавршавање запослених. Раде претежно са ромском популацијом и активни су у многим пројектима на локалном и међународном нивоу, укључујући и Еразмус + пројекте.

slika

У оквиру мобилности посетили смо Уред за националне мањине у Љубљани где смо имали састанак са директором Уреда Станком Балухом и његовим сарадницама. Том приликом смо разменили искуства и дошли до закључка да имамо сличне проблеме (неформална насеља, слаба заинтересованост за образовање, малолетнички и уговорени бракови…) с тим што у Словенији има око 10000 припадника ромске националне мањине што је неупоредиво мањи број у односу не само на Београд већ и на Србију.

slika

У Мурској Соботи смо учествовали на Међународној конференцији о читалачкој писмености Рома заједно са колегама из Словеније и Хрватске. Директор школе Милован Миловић је упознао присутне са радом наше школе. Институције које су имале учешћа на овој конференцији поред наше школе су Људска универза, Пучко отворено училиште Чаковец, основне школе из Ореховице и Мале Суботице, библиотеке из Новог Места, Мурске Соботе, Требња.

slika

Посетили смо и највеће и најстарије ромско село на територији Словеније Пушћу и видели како је могуће макар и на појединачним примерима досегнути један савремен и квалитетан начин живота за припаднике ромске националности.

slika

С обзиром да су од 13. до 15. октобра били Дани Еразмуса, наши домаћини су испланирали да у име тренутне и будуће сарадње засадимо липу као дрво пријатељства поред нове бициклистичке стазе поред реке у Лендави.

slika

По повратку Пројектни тим је одржао припремне активности за наставак пројекта. Одржали смо презентацију мобилности члановима Наставничког већа, упознали смо их са циљевима пројекта и анкетирали који су то основни појмови и области из њихових предмета које полазници најслабије разумеју. На основу тога направили смо план курса по областима. Уследило је уводно тестирање полазника на основу кога смо формирали групе.

slika

У току другог полугодишта школске 2022/23. године кренули смо са реализацијом часова „Српски лако - може свако“ који су за циљ имали да унапреде знање наших полазника о основним појмовима са којима се срећу на настави предмета обухваћених планом и програмом наше школе.

На радном састанку Пројектног тима договорено је да се настава углавном одвија у одељењу I-IV/18 учитељице Данице Ђукић на пункту у Орловском насељу. Чланови Тима су у току полугођа радили и на другим пунктовима (индивидуално или у мањим групама) са полазницима који због природе посла или породичних обавеза нису могли да присуствују пројектној настави на главном пункту у Орловском насељу.

Програм је реализован у току 14 радних недеља на блок часовима и обухватио је 14 наставних јединица:

Просечан број полазника који су углавном редовно похађали наставу је 13 и сви су успешно постигли предвиђене исходе наставе. Осим тога, на редовној настави су били заинтересованији за активно учешће на часовима јер је њихов степен језичке компетентности подигнут на ниво да су могли лакше да прате градиво, што је и утицало на бољу мотивисаност да активније учествују у настави, а не само да долазе да би остварили право на социјална давања или сл.

Постали су слободнији у писменом и усменом изражавању и спремнији да траже додатна објашњења, што раније није био случај. С обзиром да није било класичне провере усвојеног градива у виду оцена, полазници су били опуштенији и растерећенији.

Трудили смо се да на настави буду обухваћени како основни појмови из језика, правописа и наставних предмета, тако и области које би полазницима могле да олакшају живот и ван школе (писање молбе за посао, претраживање корисних информација на интернету, писање биографије...).

slika
slika

У јуну месецу су нас посетили представници партнерске организације Људске универзе из Лендаве којима смо том приликом представили резултате Пројекта, упознали их са нашим начином рада на терену и провели их кроз главне пунктове на којима радимо (Крњача, Орловско насеље).

slika
slika

С почетком нове школске 2023/2024. године предстоји нам рад на дисеминацији пројекта како у колективу, тако и са представницима других институција.

Пројектни тим је у октобру месецу 2022. године конкурисао за Еразмус+ акредитацију у области образовања одраслих и једна смо од две школе у Србији које су добиле акредитацију. Ова акредитација нам олакшава приступ краткорочним пројектима мобилности, а наши циљеви у оквиру петогодишњег периода периода на који нам је одобрена акредитација ће бити:

• Унапређивање дигиталних компетенција запослених у коришћењу ИКТ-а у настави • Унапређивање компетенција запослених у области екологије и рециклаже • Унапређивање стручних компетенција наставника у раду са нехомогеном групом ученика.