soobras@eunet.rs
(+381) 011 2763 040

Вести

img

Одржана 7. Регионална ЕПАЛЕ конференција: Европска година вештина

7. Регионална ЕПАЛЕ конференција одржана је 9 - 10. 11. 2023. године на Јахорини у Босни и Херцеговини

У оквиру пројектног циклуса ЕПАЛЕ 2022-2024, Агенција за предшколско, основно и средње образовање и Државни тим за подршку (НСС) ЕПАЛЕ Босна и Херцеговина у сарадњи са НСС ЕПАЛЕ тимовима из Србије, Словеније, Хрватске, Северне Македоније и Црне Горе организовала је 7. Регионалну ЕПАЛЕ конференцију: Европска година вештина у периоду 9 - 10. 11. 2023. године. Дводневни догађај одржан је у хотелу Вучко на Јахорини.

Конференцију је отворила директорка Агенције за предшколско, основно и средње образовање, Маја Стојкић. Све присутне поздравио је и државни координатор ЕПАЛЕ у Босни и Херцеговини, Синиша Гатарић.

Првог дана конференције, учесници су имали прилику да током панел излагања чују више о теми Европска година вештина од стручњака из региона. Представница Андрагошког центра Словеније, Звонка Пангерц Пахерник говорила је на тему Европска година вештина – одлична прилика за образовање одраслих?! Током панел излагања примјере добрих пракси из Хрватске са учесницима конференције поделили су представници Агенција за струковно образовање и образовање одраслих, Марио Вучић и Огњен Пиљек Жиљак. Представници Хрватске говорили су о Стратешком позиционирању и развојним циљевима образовања одраслих и Микроквалификацијама и ваучерима.

img

У другом делу првог дана конференције учесници су имали прилику да учествују у паралелним радионицама које су имале за циљ да допринесу подизању квалитета у раду са одраслим полазницима. Прва радионица имала је за тему Вештине за превенцију бурн-оут синдрома. Модератор радионице је била Светлана Јоветић Копривица, професор медијске писмености из Црне Горе. Друга радионица имала је за тему Вештине за рад са младима: Учи, мисли и делуј за младе. Радионицу је модерирала Зорана Товиловић Главаш, представница Института за развој младих Култ из Босне и Херцеговине. Трећа радионица имала је за тему Пројектно-оријентисана настава у образовању одраслих, а модерирале су је представнице Фондације Темпус из Србије, Татјана Петровић и Маријана Пантић.

Све презентације првог дана конференције су доступне за преузимање путем овог ЕПАЛЕ ресурса.

img

Другог дана конференције, учесници су били у прилици да учествују у панел дискусији на тему Вештине за живот и рад. Свака земља учесница имала је свога представика у панел излагању. Експерти из области образовања, представнице институција, практичара и креатора образовних политика из шест земаља региона поделиле су своја искуства и размишљања на тему. У панелу су учествовале: Бригита Крудер, директор Људске универзе Словенска Бистрица из Словеније; Гордана Бошковић, државни ЕПАЛЕ координатор за Црну Гору, из Центра за стручно образовање Црне Горе; Александра Михајловић Бијелић, руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике, Привредне коморе Републике Српске из Босне и Херцеговине; Маја Холек, директор Пучког отворено училишта Копривница из Хрватске; Биљана Мојсовска Манојлова, оснивач Центра за целоживотно учење Скопље из Северне Македоније и Татјана Радовић, психолог из Школе за основно образовање одраслих „Браћа Стаменковић” Београд из Србије.

img

Регионална сарадња шест земаља југоисточне Европе у оквиру Ерасмус+ програма ЕПАЛЕ траје већ осам година, а домаћин Седме регионалне конференције је била земља Босна и Херцеговина. Регионална ЕПАЛЕ конференција окупила је 100 учесника из области образовања одраслих из региона. Стручњаци из шест земаља региона имали су прилику да током два дана конференцијског програма размијене добре праксе и искуства учешћем у радионицама и панел дискусији, стекну нова знања о европским политикама у области образовања одраслих и години вештина, као и да оснаже сарадњу на регионалном нивоу.

img

Конференцију је затворила заменица директорице Агенције, Милана Попржен и најавила 8. Регионалну ЕПАЛЕ конференцију 2024. године која ће бити одржана у Црној Гори.